Forbrugslån

Forbrugslån er et kæmpe marked, hvor det er nemt at fare vildt blandt alle tilbuddene. Her på siden har vi samlet en masse gode muligheder for forbrugslån, så du trygt og sikkert kan udvælge, det der passer til dig. Det betyder at du ikke skal bruge energi på at finde udbydere. Det eneste du skal gøre, er at vælge en udbyder her fra listen, og indsende din låneansøgning.

Trin 1 af 3 nemme trin
 • 1Find dit lån
 • 2Send din ansøgning
 • 3Nyd det!
Indtast lånebeløb

Vi modtager provision fra alle låneudbyderne på listen, og den indeholder ikke alle låneudbydere.

Nemt, sikkert og hurtigt.

Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån er markant anderledes i forhold til fx et bil- eller huslån. Det der kendetegner et forbrugslån er nemlig, at det ikke er forudbestemt, hvad pengene skal bruges til. Kviklån, et hurtiglån og minilån er typisk nogle af typer lån, som samlet kan gå under betegnelsen forbrugslån.

Et forbrugslån er oftest det lån du vælger, når du har lyst til en rejse, et nyt fjernsyn, en computer eller andet, der går under forbrugsvarer. Forbrugslån optages ofte over nettet, hvor du har muligheden for at låne lige fra 100 kr. til 400.000 kr.

Der er således ikke nogen stor begrænsning på de ting, du kan købe med et forbrugslån. Da et forbrugslån typisk er et større lån, kan det være en god ide at gå i banken først og tjekke, om du har muligheden for at låne til den ønskede varer der. Hvis du har fået afslag i banken allerede, kan listen på denne side være en alternativ mulighed for at optage et sikkert forbrugslån.

Forbrugslån findes i mange afskygninger, og kan typisk opdeles i følgende typer:

 • Forbrugslån med sikkerhed
 • Forbrugslån uden sikkerhed
 • Køb på afbetaling
 • Kreditkort / overtræk på bankkonto

Som du kan se i ovenstående, er det ikke altid tilfældet at et forbrugslån er lig med en udbetalt sum penge her og nu. Nogle gange optager du et forbrugslån ved at købe en vare på afbetaling, eller hvis du trækker din konto i minus gennem dit kreditkort. Et midlertidig godkendt overtræk på kontoen er også en form for forbrugslån. For at forstå de enkelte typer af forbrugslån lidt bedre, forklares de separat

Hvad er et forbrugslån med sikkerhed?

Når du optager et forbrugslån med sikkerhed, er dette kendetegnet ved at du stiller noget til sikkerhed for lånet. Dette for, at banken er sikker på at få sine penge. Hvis du fx har pantebreve i en ejendom eller biler, kan disse som regel bruges til at stille sikkerhed for lånet.

Et forbrugslån med sikkerhed er altid en fordel, hvis du skal låne større beløb. Dette skyldes at renten ved en sådanne låntype typisk er noget lavere end forbrugslån uden sikkerhed, da banken eller finansieringsselskabet løber en mindre risiko, da de har sikkerhed for deres penge.

Og hvordan har de så det?

Hvis du ikke betaler dine afdrag, har låneudbyderen mulighed for at inddrage de genstande, du har brugt som sikkerhed for lånet. Hvis du fx har stillet bil eller hus som sikkerhed for lånet, kan låneudbyderen ganske enkelt kræve dit hus solgt, for at du kan afbetale din gæld. Dette er selvfølgelig kun, hvis du misligholder din afdragsordning på lånet. Overvej derfor altid en ekstra gang, om du tør stille livsvigtige genstande som hus og bil til sikkerhed for dit lån.

Der er mangle muligheder for at stille sikkerhed

Når du skal vælge hvad du stiller som sikkerhed for dit lån, har du mange valgmuligheder. Fælles for dem alle sammen er, at nogen har givet genstanden en vis værdi, der svarer til det beløb du har valgt at optage som lån. Ofte bruges friværdi i hus, sommerhus, lejlighed, bil eller motorcykel som sikkerhed for lånet. Det betyder som sagt at du risikerer at miste disse genstande, hvis du misligholder en aftale.

Du skal dog være opmærksom på at ikke alle ting, kan bruges som sikkerhed for et lån. Dine arvesmykker som måske er vurderet til en meget høj værdi, kan du som regel ikke bruge som sikkerhed til denne låntype. Dette skyldes at låneudbyderen ikke kan tinglyse en gæld i sådanne værdigenstande.

Pantsætning

Det betyder dog ikke at du ikke kan låne penge på baggrund af dine arvesmykker. Men i så fald er det en anden låntype, kaldet pantsætning, du skal have fat i. En pantsætning betyder, at du fx ”låner” dine smykker, og får en sum penge i hånden. Når du tilbagebetaler den lånte pengesum, får du dine smykker igen. Ulempen ved denne form for lån, er at du skal undvære den ting du pantsætter. Derfor pantsætter du heller ikke et hus, en bil eller lignende, der er uundværligt for dig.

Den store ulempe ved at forbrugslån med sikkerhed, er at du skal forvente en større startomkostning ved lånet. Det koster låneudbyderen at få tinglyst gæld i den eller de genstande, du sætter som sikkerhed for lånet. Denne tinglysning skal betales af dig alene. Men hvis der er tale om større lån, kan etableringsomkostningen vejes op mod den markant lavere rente, og derfor kan et forbrugslån med sikkerhed godt betale sig.

Fordele ved et forbrugslån med sikkerhed:

 • Du har mulighed for at låne hjemmefra computeren, og har typisk pengene dagen efter
 • Mange udbydere, gør at du kan finde en udbyder, hvor renterne er tilpas lave
 • Du har muligheden for at låne større beløb grundet din sikkerhed for lånet
 • Renten er lavere end andre forbrugslån, grundet at du har stillet sikkerhed for lånet

Ulemper ved et forbrugslån med sikkerhed:

 • Du skal stille sikkerhed for lånet i form af fx friværdi i huset
 • Etableringsomkostningerne er højere, da der skal foretages tinglysning i forhold til gæld
 • Renten er stadig højere end et klassisk banklån

Hvad er et forbrugslån uden sikkerhed?

Som du nok har regnet ud, er denne låntype så modsætningen til lånet med sikkerhed. Her låner du en sum penge, uden at du behøver at stille sikkerhed i form af pant i hus, bil eller lignende. Der er altså meget få krav til dig som låner.

Det betyder midlertidig også at dine lånemuligheder forringes. Hvis du står registeret i RKI, kan det være næsten umuligt at finde et forbrugslån uden sikkerhed. Samtidig er beløbet du kan låne også en del lavere end lånet med sikkerhed.

Dertil kommer større udgifter på lånet. Låneudbyderen løber en væsentlig større risiko, hvilket afspejler sig i en højere rente. Det betyder at du skal tilbagebetale et større beløb, i forhold til hvis du kunne stille sikkerhed for lånet.

En stor fordel ved denne låntype er så at etableringsomkostningerne er lavere i forbrugslånet uden sikkerhed. Der er ingen værdier, der skal tinglyses gæld på, hvilket er en udgift du slipper for.

Dine værdigenstande er dog ikke 100% sikret ved denne låntype. Du kan ikke bare optage et forbrugslån uden sikkerhed og undgå at betale afdragene. Gør du det, vil du blive kaldt i fogedretten, hvor der kan tages udlæg i dine personlige ejendele. Fogeden kan endda kræve, at du skal sælge ud af dine privatejendele som fx designermøbler, store TV, biler, hus osv. for at pengene herfra kan bruges til at dække din gæld.

Du skal således være opmærksom på, at du stadig har et betalingsansvar overfor låneudbyderen, selvom der ikke er stillet sikkerhed for lånet. Det gælder også ved SMS lån.

Fordele ved et forbrugslån uden sikkerhed:

 • Du skal ikke stille sikkerhed for lånet
 • Du kan ansøge lånet hjemmefra og modtage pengene allerede dagen efter
 • Etableringsomkostninger er lavere i forhold til lån med sikkerhed
 • Mange låneudbydere sikre dig de lavest mulige omkostninger

Ulemper ved et forbrugslån uden sikkerhed:

 • Renterne kan våre tårnhøje, da udbyderen ikke har sikkerhed for lånet
 • Du kan typisk låne mindre beløb
 • Du risikerer at skulle møde i retten, hvis du ikke betaler rettidigt

Køb på afbetaling vs. forbrugslån

Det blev tidligere nævnt, at der kan være situationer, hvor du optager et forbrugslån uden at tænke over det. Det er blevet meget moderne at handle online gennem fx ViaBill. Det der egentlig sker, når du handler på denne måde er præcis det samme, som hvis du foretager et billån hos en bilforhandler. Du modtager varen med det samme, og afdrager dit lån over tid. Når du vælger at købe gennem sidde online finansieringsselskaber, hvor du betaler et lavt beløb hver måned, indgår du faktisk en låneaftale med udbyderen. Låneudbyderne eller i nogen tilfælde forhandleren selv, tjener så lidt ekstra penge på renter og et oprettelsesgebyr. På denne måde er et køb på afbetaling også et forbrugslån, hvor du får en forbrugsvare og skylder penge efterfølgende.

Den eneste forskel på et reelt forbrugslån, og et køb på afbetaling er at lånet er forudbestemt til en given vare. Og så alligevel ikke helt. Du har jo selv udvalgt den vare, du gerne vil købe på afbetaling, så en form for handlefrihed er der stadig, når du køber på afbetaling.

Mange identiske vilkår og betingelser

Lånebetingelser, oprettelsesgebyr og renter er som stort set identiske med et forbrugslån, hvilket også er grundlaget for at det fx bliver undersøgt om, du har står registreret i RKI, når du går ned i telebutikken for at købe en mobil på afbetaling.

RKI, også kaldet Ribers, er et register, hvor firmaer kan indberette dårlige betalere. Hvis du tidligere har undladt at betale gæld og ikke har svaret på henvendelser fra dine kreditorer, er der stor sandsynlighed for at ende i RKI registret. Og herfra bliver det meget svært at optage nye lån.

Registret fungerer som et sikkerhedsnet for låneudbyderne, så de kan undgå at tage en risiko med lånere, der tidligere har været dårlige til at betale deres gæld. På denne måde har låneudbyderne størst mulig chance, for at få deres penge igen, når de udlåner.

Fordele ved at købe på afbetaling:

 • Du kan shoppe uden at have penge på kontoen
 • Det er nemt og hurtigt at handle på kredit
 • Du stiller ingen sikkerhed for dine lån

Ulemper ved at købe på afbetaling:

 • Forhandler eller låne udbyder skal tjene på det, hvilket medfører store renter og oprettelsesgebyrer
 • Du kan opleve store gebyrer, hvis du misligholder afdrag og risikere at ende i RKI

Hvordan hænger kreditkort sammen med forbrugslån?

Mange danskere har i dag et dankort eller andet kreditkort. Dette blev for en del år siden indført som et smart træk fra bankerne. Kreditkort gør det nemlig muligt for dig at købe ting, selvom der ikke er penge på din konto. Dette sker i form af et midlertidigt overtræk.

Et sådant overtræk kan også klassificeres som et hurtigt forbrugslån. Den store fare ved et kreditkort er, at der ved et overtræk ikke er aftalt en fast månedlig afdragsordning, hvilket betyder at dit lån hurtigt kan vokse sig stort. Hvis du ikke tænker dig om, før du bruger kortet, risikerer du nemlig at lånet tager overhånd.

Kassekredit er også en mulighed

Nogen banker tilbyder en kassekredit, hvor renten typisk er lav. Hvis du har tendens til at bruge flere penge på kortet, end du har penge på kontoen, bør du overveje at få lavet en sådan kassekredit på måske 10-20.000 kr. i stedet. For når du laver almindeligt overtræk på kontoen uden at have en kassekredit, kan du nemlig risikere renter på 20% eller mere. Og så begynder det pludselig at blive et meget dyrt forbrugslån.

Fordele ved overtræk på konto via kreditkort:

 • Du har mulighed for at bruge penge, når du ikke har nogen
 • Du får en vis tryghed af at vide, at du altid kan bruge kortet i nødsituationer
 • Med en kassekredit er dit overtræk til en lav rente

Ulemper ved et overtræk på konto via kreditkort:

 • Uden en kassekredit er der nogle fatale ulemper
  • Du kommer til at betale tårnhøje renter
  • Uden respekt for kortet stiger din gæld lynhurtigt
  • Der er ingen faste afdrag
  • For lang tid med kredit kan medføre at banken tager dit kreditkort.

Hvilke krav er der til dig, der skal have et forbrugslån?

Du har nu fået opridset de vigtigste elementer i de typiske typer af lån. Hvis du overvejer et forbrugslån med eller uden sikkerhed, er det relevant at vide, hvilke krav, der stilles til dig som låner. Vi forsøger at gennemgå disse her.

Alle låneudbydere stiller en række krav til personer, der har et ønske om at låne penge. Disse krav er dog væsentlig lavere, end de krav, du vil opleve, hvis du forsøger at låne penge i en bank. Det er forskellig i hvor stor grad, de enkelte udbydere sætter krav til lånerne, men nedenstående liste med krav, ses hos de fleste låneudbydere:

 • Du skal mindst være 18 til 25 år
 • Du skal bo i Danmark
 • Du skal have en dansk bankkonto
 • Du må ikke være registret i RKI
 • Du skal have et NemID
 • Du skal have et dansk telefonnummer
 • Du skal have dansk CPR-nummer
 • Der sættes krav til din lønindkomst

Alder

Ikke alle udbyderne tænker på alle kravene. Et krav du dog vil opleve hos langt de fleste udbydere er krav til alder. Hvis du lige er fyldt 18 år, kan det godt være svært at finde låneudbydere, der er villige til at låne dig penge. Mindstekravet er 18 år, men mange udbydere har krav på helt op til 25 år, før de ønsker at udbyde et lån til dig. Hvis du bliver afvist et sted grundet din alder, er der derfor ikke andet for, end at forsøge hos en anden låneudbyder. Det kan være en kamp at finde den rette, men der findes låneudbydere, der tilbyder lån til 18-årige.

Bopæl

Krav om at du skal bo i Danmark, have dansk bankkonto, dansk CPR-nummer og NemID går igen hos næsten alle låneudbydere. Dette sikrer udbyderne at du som turist ikke kommer til landet, optager 10 forbrugslån, og forlader landet med pengene, for så aldrig at komme tilbage. Denne sikkerhedsforanstaltning er nødvendig og forståelig, da låneudbyderne lever af at udlåne penge, og de vil hurtigt gå konkurs, hvis de mister fx 400.000 kr. pr. turist til 12 forskellige turister.

Indkomst

Lønindkomst er også et forståeligt krav. Du er nødt til at kunne fremvise et økonomisk grundlag, der sikrer låneudbyderne, at du er i stand til at tilbagebetale det lånte beløb. Den eneste måde at kunne fremvise sådanne dokumentation er via en indkomst. Det behøver ikke absolut være en direkte lønning fra et fast arbejde. Det kan også være en overførselsindkomst, en SU, pension eller andet. Formålet er egentlig bare, at låneudbyderne vil sikre, at du har en fast indtægt, der kan bruges til tilbagebetaling af lånet. Typisk vil låneudbydere kræve en årsindkomst på mellem 150.000 kr. og 190.000 kr., før de er interesseret i at låne penge til dig. Din indtægt er også grundlag for, hvor store beløb du kan låne.

RKI

Det sidste store krav, der går igen hos de fleste, er, at du ikke må være registeret i RKI. Er du registreret i registeret for dårlige betalere, kan det være utrolig svært at finde en låneudbyder, der er interesseret i at låne penge til dig. Dette er grundet, at de mistror din evne til at tilbagebetale. Der findes dog enkelte udbydere, der er villige til at låne ud til folk i RKI. Finder du en af disse, skal du være forberedt på, at låneomkostningerne er større end ellers. Dette skyldes at udbyderne tager en risiko, når de låner penge til dig, trods din RKI registrering.

Tænk dig godt om, før du låner penge

Når du vælger at optage et forbrugslån, er der ligesom ved alle andre lån en udgift forbundet med lånet. Det er aldrig en fordel at låne penge, hvis du kan undgå det. Et kviklån er ofte et lån, du optager, så du kan leve lidt bedre. Først og fremmest skal du derfor spørge dig selv, om det du låner til, er de efterfølgende omkostninger værd. Hvis du beslutter dig for, at du virkelig VIL låne pengene gennem et forbrugslån, skal du tænke dig om, før du låner. Et forbrugslån er ikke et lån, du skal tage spontant. Der er nogle tanker og overvejelser, du skal gøre, før du låner.

Hvor meget har du behov for at låne?

Hvis du skal ud og købe et kolonihavehus til 100.000 kr., er det ikke en fordel fx at låne 150.000 kr., altså 50.000 mere, så du lige er sikker på du har nok. Mange mener at det er rart at have lidt, hvis der skulle komme noget uforudset i forbindelse med det køb, de gerne vil foretage. Sagen er dog den at kviklån af denne type er temmelig dyre at tilbagebetale, og du skal derfor låne det absolutte minimum af, hvad du har brug for. Omkostningerne på dit lån beregnes altid ud fra din lånesum, hvilket medfører at udgifterne for et lån stiger proportionalt med lånestørrelsen.

Har du egentlig råd til at låne penge?

Hvis du ikke mener, at du kan tilbagebetale lånet indenfor kort tid, er det meget sjældent en fordel at overveje et lån af denne type. Der kommer meget hurtigt renter på alle typer af kviklån, hvilket betyder at du kan ende med meget store omkostninger, hvis du ikke kan tilbagebetale hurtigt.

Heldigvis har størstedelen af lånerne fokus på dette, og de forsøger at tilbagebetale indenfor kort tid. Helt små forbrugslån, kan man endda optage helt gratis, hvis de tilbagebetales indenfor 30 dage. Betaler du IKKE indenfor denne tidsramme, kommer der store renter og gebyrer på lånet.

Hvor meget har du råd til at låne?

Små kviklån optages ofte, når der er problemer med husholdningsbudgettet sidst på måneden, og lånet indfries, når næste lønning går ind på kontoen. I disse tilfælde har du råd til at låne, det du kan undvære af næste måneds løn.

Hvis der er tale om større lånebeløb, tilbagebetales disse ikke på en gang. Dette betyder at du skal betale en månedlig ydelse som afbetaling på lånet. Du har aldrig råd til at låne et beløb, der giver en større månedlig ydelse, end du har råd til at mangle i budgettet. Hvis du kun kan undvære 5-800 kr. om måneden, skal du fx nok ikke forvente at du kan optage et lån på 400.000 kr. Du skal derfor vælge et lån, du har råd til at tilbagebetale.

UPS – du lånte penge og har nu fortrudt?

Når du handler online, gælder det altid, at du har 14 dages fortrydelsesret. Dette gælder også indenfor lånebranchen. Der kan være mange årsager til, at du fortryder dit lån. Det kan være du fandt en billigere måde at finansiere ferien på, eller at du har besluttet dig for, at et lån ikke var den optimale løsning for dig.

I Danmark gælder det, at alle køb foretaget online er underlagt 14 dages fuld fortrydelsesret, såfremt den købte vare eller service ikke er taget i brug. Præcis samme regler gælder, når du indgår en aftale om et forbrugslån. Hvis du fx har lånt et større beløb, end du har råd til at tilbagebetale, kan du altså, mod refundering af låneudbyderens penge og en underskrevet fortrydelsesformular, ophæve låneaftalen.

Det er selvfølgelig en rodet proces, og det kan anbefales, at du, i stedet for at skulle fortryde lånet, overvejer din lånesituation i et par ekstra dage, før du kaster dig ud i et lån.

Hvad betyder alle de fine begreber indenfor låneverdenen?

Hovedstol, renter, gebyrer, løbetid og ÅOP. Dette er begreber, du vil støde på, hvis du overvejer at optage et forbrugslån eller en anden form for kviklån. For at gøre låneprocessen mere overskuelig for låneren, er der ved lov fastsat nogle rammer for, hvordan låneudbyderne skal opgive priser på forskellige lån. Det vil sige at du tydeligt kan få information omkring de årlige omkostninger, ÅOP.

Lån penge nu, Her kan du læse om nogle af de begreber, du vil støde på.

Hvad er hovedstol?

En hovedstol er det beløb, du lånte, da du optog lånet. Det betyder dog ikke at hovedstol er lig med det beløb du fik udbetalt. Hvis der er etableringsomkostninger, som fx ved forbrugslån med sikkerhed, bliver disse omkostninger lagt oveni hovedstolen. Dette sker ganske givet fordi, det ikke vil give mening for dig, hvis du skal låne 25.000 kr., og så lige starte med at tilbagebetale de 5.000 kr. i startudgifter. At omkostninger i stedet ligges oveni hovedstolen er både en fordel og en ulempe for dig. Det er en fordel, fordi du ikke skal punge ud igen fra dag et, men samtidig er det en ulempe, fordi din hovedstol nu er større. Og dine årlige omkostninger beregnet ud fra din hovedstol.

Hvad er gebyrer?

Lånemarkedet har de seneste år oplevet en udvikling, hvor låneudbydere tjener penge på at pålægge forskellige gebyrer på deres lån. Det mest klassiske gebyr er PBS gebyr. Ved lånoptagelse påkræver udbyderen at tilbagebetalingen skal ske via PBS. Med småt i kontrakten kan du så læse at dette koster et gebyr på omkring 30 kr. Hvis du vil have en fysisk faktura kan du også opleve fakturagebyrer. Ligeledes findes der ting som månedsgebyrer, indfrielsesgebyrer, håndteringsgebyr, oprettelsesgebyr og administrationsgebyr.

Fælles for dem er, at der er tale om små gebyrer, der over tid, giver dig større økonomiske omkostninger i forbindelse med dit lån.

Hvad er renter?

Renter er et begreb, de fleste kender til. Alligevel er det relevant at have med i denne sammenhæng. På næsten alle lån er der renter. Renterne er en procentvis del af hovedstolen, der lægges oveni din gæld. Renter inddeles i faste og variable renter. En variabel rente stiger og falder afhængig af lånemarkedets renteudvikling. Det betyder at du kan være heldig at renten falder, og dine omkostninger mindskes. Modsat kan du også risikere at renten stiger, hvilket medfører øget omkostninger til dig.

Fast rente er modsat variabel rente låst fast. Det vil sige at denne ikke ændre sig, uafhængigt af hvordan markedet opfører sig. En fast rente er godt for låntagere, der ønsker vished om præcis hvad renten er, og hvordan den påvirker låneomkostningerne. Du kan dog være uheldig at renten falder alle steder, hvor din faste rente så er låst.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. ÅOP er det mest relevante for dig at vide noget om, når du optager et forbrugslån. Det er nemlig ÅOP, der viser hvor meget de samlede låneomkostninger er per år. ÅOP er den faktor, du kan bruge til at sammenligne forskellige lånemuligheder. Her ønsker du den lavest mulige ÅOP, så dit lån ender med at koste dig mindst muligt.

Hvis flere lån har samme ”lave” ÅOP, kan du bruge renten til at sammenligne, hvilket lån, der er fint. Jo større del af ÅOP, der er rente, jo bedre. Renter er nemlig fradragsberettigede, hvilket vil sige at den del af ÅOP, der er renter, medfører at du skal betale mindre i skat. Modsat er gebyrer ikke fradragsberettiget, og disse skal derfor gerne være så lav en del af ÅOP som muligt.

Hvad er løbetid?

Løbetiden er et relativt simpelt begreb. Det er den tid, hvor du afbetaler på lånet. Et forbrugslån har ofte en maksimal løbetid på 6-8 år. Ofte er løbetiden dog angivet i måneder, da forbrugerne lettere kan relatere til dette. Har du lånt 100.000 kr. med en løbetid på 96 måneder, svarende til otte år, vil dette sige at du skal betale 1.041,67 kr. tilbage om måneden. Hertil kommer så renter og gebyrer, hvilket er illustreret gennem ÅOP.

Hvor meget kan du låne?

Det er tidligere nævnt et par steder, at forbrugslån kan afspejle mange lånstørrelser. De kan variere fra 100 kr. og helt op til 400.000 kr. Det betyder at lånene er meget fleksible på flere områder.

Beløbsstørrelsen du kan låne er fleksibel, hvilket giver dig gode muligheder for at få et lån af præcis den værdi, du har brug for. Hverken mere eller mindre. Samtidig er lånene fleksible i forhold til krav. Du kan bruge pengene på lige det, du ønsker. Ingen stiller spørgsmål til om du skal have lavet nye tænder eller have forstørret dine bryster. En bankrådgiver vil måske være på tværs, men denne modstand, møder du ikke med forbrugslån.

Des større lån, des større risiko

Jo flere penge du låner, jo større bliver risikoen dog. Dette skyldtes det tidligere nævnt, hvor tilbagebetalingsraten stiger i takt med at beløbsstørrelsen på lånet stiger. Også udbyderne løber større risiko, når de tilbyder dig et større lån. Derfor er det også ofte ved større lån, at der stilles krav om sikkerhed for lånet.

I nogle tilfælde kan du faktisk risikere at have skrevet under på, at kreditor må kræve hele gælden indfriet øjeblikkeligt, hvis du misser et afdrag. Hvis du har lånt mange penge, kan dette blive et større problem. Hvis du ikke er i stand til at betale dine afdrag, skal du derfor aldrig gå med skyklapper. Kontakt låneudbyderne og lav en ny afbetalingsplan. Både du og låneudbyder er interesseret i, at udbyder for sine penge retur.

Et lån bliver hurtigt til flere

Det er for nogles tilfælde desværre alt for nemt at låne penge gennem forbrugslån. Dette uanset om det hedder kviklån, SMS lån, lynlån eller andet. Hvis du først en gang har valg at låne penge, og det er gået fint, kan du have tendens til lige at låne et lidt større beløb næste gang.

Måske det bare lige er et lille lån til den nye smartphone første gang. Næste gang er det måske bare lige et nyt 50” TV. Og i denne spiral bliver lånebeløbene større og større. Hvis du ikke har styr på din økonomi, kan det simpelthen ende med, at du får optaget et lån, der er langt større, end du har råd til.

Hvis du bruget hovedet og kun låner penge, når det virkelig er nødvendigt, bliver dette ikke et problem. Du kan forebygge situationen, hvor du ender med stor gæld fra kviklån via to steps.

Step et er, at du vælger de lån, med lavest mulig ÅOP, og hvor renten udgør mest muligt af ÅOP. På denne måde sikrer du dig de fine betalingsmuligheder, samtidig med at du forbedre din skattemæssige situation.

Step to er, at du aldrig låner en hovedstol, der medfører større rater, end du har råd til at betale. Du bør ikke bruge et forbrugslån til at låne penge til fornøjelser, du godt kan undvære. Undgå fx at låne penge for at kunne dække et forbrug af sodavand, cigaretter, slik, byture osv., der ikke er livsnødvendige. Til sidste kan du risikere at skulle lede efter lån trods RKI registrering.

Lån ikke penge uden en afviklingsplan

Det sidste råd, du kan få i denne guide om forbrugslån er angående tilbagebetaling. Når du låner penge, skal du have en klar plan om, hvordan pengene tilbagebetales.

Den eneste måde at gøre dette på, er nemlig ved at sætte sig godt ind i alle økonomiske aspekter, af det lån, du gerne vil have. Alene dette sikrer dig, at du ved, hvad der venter, når du optager lånet.

Hvis du ikke selv kan overskue, hvordan og hvor meget, du vil skulle betale månedligt, så kontakt din låneudbyder. Deres fornemmeste arbejde, er at hjælpe og rådgive dig med de spørgsmål, du måtte have.

Hvis du ikke kan argumentere for en stærk afviklingsplan, hvor lånet afvikles relativt hurtigt, så bør du undgå at låne penge, og i stedet lave en opsparing. Mange danskere er endt i situationer, hvor gældseksperter har måtte overtage deres økonomi og hjælpe dem på fode igen.

Hvis du låner penge, uden at have et stærkt overblik over din økonomiske situation, er det måske dig, der gennem venner og familie bliver tilmeldt Luksusfælden, hvor gældseksperter skal forsøge at udbedre din økonomi. Se derfor altid forbrugslånet som sidste mulighed, hvis både banken, familie, venner og andet har sagt nej til at låne dig penge. Og hvis alle i din omgangskreds siger nej til at låne dig penge – så overvej en ekstra gang om, det du skal bruge pengene på, er det værd.

Hvis du er mere til quicklån, så er skal du hoppe over på en anden side og læse der.