Lån 5.000 kr

Det er de færreste, der kan prale af, at de aldrig har haft en situation, hvor de godt kunne have brug for flere penge. Ofte skyldtes det uforudsete udgifter som en mobiltelefon, der er gået i stykker i forbindelse med et styrt på cyklen, eller en bil der pludselig ikke vil starte. Det kan også være en stor regning fra en fysioterapeut grundet en skade i ryggen, eller mange andre ting man ikke lige har været forberedt på.

Trin 1 af 3 nemme trin
 • 1Find dit lån
 • 2Send din ansøgning
 • 3Nyd det!
Indtast lånebeløb

Vi modtager provision fra alle låneudbyderne på listen, og den indeholder ikke alle låneudbydere.

Det kan selvfølgelig også være situationer, hvor man bare har lyst til at forkæle sig selv lidt. Det kan være man synes man fortjener den nyeste telefon, drømmerejsen er måske på tilbud netop nu eller man vil måske gerne forkæle børnene med et nyt klatretårn til deres legeplads.

Situationerne, hvor man godt kunne bruge lidt ekstra er næsten utømmelige, og som et voksent menneske kan man selv disponere sine penge, og hvordan man vil bruge og anskaffe dem.

Der er flere måder at finansiere sine behov

Nogen mennesker har et usandsynligt godt netværk, hvor det er let at spørge om penge, og hvor familie og venner altid står til rådighed for at hjælpe. Langt de fleste netværk hænger dog ikke sådan sammen. Det kan være at ens venner eller familie ikke har de finansielle midler til at hjælpe, det kan være, der er en uskreven regel i familien om, at man ikke beder om penge, eller det kan være man simpelthen kommer dårligt ud af det med familien og derfor aktivt fravælger at låne penge af dem.

I de situationer, hvor netværket ikke kan stå til rådighed, er der heldigvis stadig hjælp at hente. Det er nemlig muligt at låne 5.000 kr. hos en online låneudbyder, hvis husholdningen trænger til et boost i økonomien, eller hvis den vare eller ydelse, som man ønsker sig, skal realiseres.

Det er ikke alle, der kan få sig selv til at optage et såkaldt kviklån. Nogen føler at det er ansvarsløst, og andre vil egentlig gerne men bliver set ned på af familie og venner, hvis man snakker om det. Det er midlertidig en gammel tro, at det kun er de færreste, der optager sådanne lån. Ønsker man at optage et kviklån, er det vigtigt at understrege, at tusinde andre har gjort det samme før en selv. Der er ingen skam i at mangle penge. Der er langt større skam i ikke at forsøge at redde sig ud af den økonomiske kattepine, man måske sidder i.

Kviklån er ikke bondefangeri – man skal blot kende sine muligheder

Hvis man har besluttet sig for at optage et kviklån, så man kan komme på fode igen, skal man ikke optage det første lån man ser. Ønsker man at låne 5.000 kr., skal man bruge en rum tid på at sætte sig ned og undersøge sine muligheder. Der er utrolig mange låneudbydere, der i dag tilbyder kviklån til både tårnhøje og mere moderate renter. Vælger man det første lån man finder, risikerer man derved at få et quicklån, der ikke er økonomisk ansvarligt at optage.

Er man ikke kendt inden for låneverdenen vil man støde på nogle ukendte begreber, som kræver yderligere klarificering. Disse begreber er ord som løbetid, rente, ÅOP og oprettelsesgebyrer. Og hvad er disse ting helt præcist.

Rente er den direkte debitorrente, der årligt pålægges et lån. Hvis man låner 5.000 kr. med 8% i rente, og man ikke betaler af på gælden overhoved, vil der det første år komme en meromkostning på 400 kr. Året efter vil denne omkostning være 432 kr. og så fremdeles. Det kaldes rentes rente. En meget høj rente, er derfor ingen fordel, og grundet renten, er det også vigtigt at man afvikler sit lån indenfor fornuftig tidshorisont.

Løbetid er et ganske simpelt begreb. En løbetid på fx 12 måneder fortæller bare at ens lån afvikles over 12 måneder, også kaldet 12 terminer. Det betyder at man afdrager sit lån over 12 gange – en gang om måneden.

Oprettelsesgebyret er ikke et begreb, der er ved alle kviklån. Nogen udbydere kræver et gebyr for at oprette lånet. Dette gebyr lægges oveni det optagede lån, og er således med til at øge omkostningen, der forekommer gennem renten. Det er en fordel at vælge et lån på 5.000 kr. uden oprettelsesgebyr, hvis dette er muligt.

Det sidste begreb er ÅOP. Dette står for årlige omkostninger i procent, og viser ligesom renten noget om, hvor mange omkostninger, der kommer på dit lån. ÅOP inkluderer alle aspekter, også renten, og viser dig derfor de samlede procentvise omkostninger, der vil forekomme årligt på ens lån. Et forbrugslån på 5.000 kr. med en ÅOP på 25%, hvor man ikke afdrager noget det første år, vil efter et års løbetid være steget til en gæld på 6.250 kr. Gælden er så at sige steget 25% på ét år. Året efter vil de 6.250 kr. stige 25% og så videre.

Det er aldrig en fordel at låne penge.

Hvis man kan undgå det, bør man aldrig låne penge gennem kviklån. Denne låntype har typisk noget højere renter, hvilket betyder at det er en af de dyreste låneformer man kan optage. Hvis det ikke er muligt at undgå det, er det dog relevant at vide, hvordan man kan sammenligne de låneudbydere der er, så man får det mest fordelagtige og billigste lån.

De mest fordelagtige lån at optage, er lån, hvor man kan betale gælden af på 30 eller 45 dage, og der så ikke kommer renter og gebyrer. Man låner altså 5.000 kr. og betaler 5.000 kr. tilbage 30-45 dage senere. Det er dog ikke altid denne låntype er den nemmeste at finde. Så hvordan sammenligner man lige 10 udbydere, der alle tilbyder lån på 5.000 kr.? Hvis man er meget uheldig, så kan man ende i RKI, og hvis det sker så skal man ud og jagte dyre RKI lån.

Sammenligning af lån

Først kigger man på ÅOP. De årlige omkostninger skal være så lave så muligt, så hvis en udbyder ligger klart under de andre i forhold til ÅOP, så kan denne udbyder være en fordel. Undersøg dog at den lavere ÅOP ikke skyldtes en væsentlig større løbetid. En høj ÅOP med meget kort løbetid, kan godt være mere fordelagtig end en lidt lavere ÅOP med meget lang løbetid. ÅOP viser jo de årlige omkostninger.

Låner man 5.000 kr., der skal betales tilbage over 10 år, hvor ÅOP er på 20%, har man i alt tilbagebetalt 11.595 kr. efter de 10 år. Låner man modsat 5.000 kr., der skal betales tilbage over 2 år, hvor ÅOP er på 30%, har man kun betalt 6.710 kr. tilbage. Der findes online låneberegnere, hvor du kan beregne, hvor meget din tilbagebetaling bliver i alt. Disse kan anbefales at bruge, så du får et godt SMS lån.

Finder man to lån, der begge har samme ÅOP, bør man kigge på, hvor stor en del af ÅOP, der er rente. Når man har renter på lån, er disse skattemæssigt fradragsberettiget, hvilket betyder at du skal betale mindre i skat, når du har mange renter. Gebyrer på lån er dog stadig bare ren udgift. Har to lån samme løbetid og samme ÅOP, kan det derfor være renten, der afgør, hvilket af de to lån, du skal vælge. Det lån, hvor renten udgør størst mulig del af ÅOP, giver den største skattemæssige fordel, og er derved den bedste økonomiske gevinst.

Man kan nå meget med 5.000 kr.

5.000 kr. er for de fleste mange penge. Det er ikke nok til hverken ny cykel, ny bil eller nyt hus. Men det er i mange tilfælde rigeligt til en ny bærbar computer i en situation, hvor den gamle er stået af, og en ny er nødvendig for uddannelsen.

5.000 kr. er også nok til et nyt køleskab, en ny ovn, en opvaskemaskine, vaskemaskine eller tørretumbler. Så hvis du trænger til at få skiftet nogen af de gamle hårde hvidevarer ud, kan et kviklån være noget for dig. Man kan også komme på en mindre ferie gennem et afbudsrejse bureau, hvor man kan rejse til syden for ganske få penge. 5.000 kr. dækker ikke en stor familietur med mange lommepenge, men det kan dække det meste af en mindre rejse for to – dog indenfor Europas grænser.

Hvis man overvejer at optage et lån for at bruge alle pengene på nyt modetøj, hvor man egentlig ikke har behov for det. Eller hvis man låner fordi, man gerne vil sidde på café og hygge med veninderne. Ja, så kan det være en idé at lade være med at låne penge. Alt man låner skal tilbagebetales, og hvis man ikke betaler rettidigt, kan man hurtigt risikere, at der løber store rentesummer og gebyrer på lånet. Og så bliver det rigtig dyrt.

De gode råd, der kan gives herfra er derfor at:

 • Man låner ikke mere end man kan tilbagebetale
 • Man har en klar afdragsplan inden man låner
 • Man skal låne et absolut minimum af, hvad man har brug for
 • Man undersøger markedet og sammenligner følgende på alle lån:
  • ÅOP
  • Rente
  • Løbetid

Følger man disse få råd, kan man trygt og sikkert begynde at låne penge online, uden at man skal leve i frygt for uventede gebyrer og renter, der kan overrumple ens budget.