Gratis glæder: Her er et par aktiviteter, der gør dig glad i låget

Der er mange aktiviteter, der udløser glade stoffer som serotonin, dopamin, endorfin og oxytocin – også mange, der ikke koster en krone. Derfor kan du med fordel spare penge ved at give dig i kast med gratis glæder, der sætter humøret i topform.

Nogle gange skal der spares, men uden at det bliver kedeligt. Heldigvis findes der masser af ting, du kan lave, som booster dine lykkehormoner. Faktisk er der uendelige muligheder, hvis bare du er lidt kreativ og tænker ud af de vanlige bokse.

Her får du et par idéer til aktiviteter, som er ganske gratis, men som ikke desto mindre gør dig glad i låget.

Kreer et kreativt projekt

I dag er det meget nemt at tage et bad i lykkestoffer, men det er ikke alle metoder, der er lige sunde eller opbyggelige. Eksempelvis fremstilles der søde sager i massevis, som giver et overload af lykkehormoner, når vi spiser dem.

Kroppen frigiver også glædesstoffer i en helt unaturlig grad, når vi ser TV eller scroller på de sociale medier – hvorfor disse ting også kan være ret vanedannende. Men der findes heldigvis også mere bæredygtige måder, hvorpå du kan opnå lykkestofferne, så de ikke bare gavner dig på den korte, men også den lange bane.

Det kunne for eksempel være at begynde på et kreativt projekt og arbejde dig hen mod et mål. Måske har du længe drømt om at begynde at male, starte en virksomhed eller blive god til fodbold?

Denne type aktiviteter overstimulerer ikke hjernen med glædesstoffer på samme måde som kage eller en spændende film. I stedet får du en jævn strøm af glade hormoner, og du arbejder dig samtidig hen imod noget, som du drømmer om.

Sans naturen – og eventuelt en partner…

En oplevelse i naturen er endnu én af den slags aktiviteter, der giver en jævn og – nåja, naturlig – strøm af glædesstoffer snarere end et overload. Der findes masser af undersøgelser, der viser, at det er sundt for både krop og sjæl at gå ud i skov, sø og strand.

En tur i naturen kan blandt andet frigive stoffer, der gør dig mere afslappet og mindre stresset. Visse undersøgelser viser endda, at det kan forebygge og være hjælpsomt mod tilstande som depression og angst.

Der er altså god grund til at komme ud og sanse alt det frodige, blomstrende, grønne og blå. Det kan du gøre på mange forskellige måder. Vil du gerne give produktionen af glædesstoffer et ekstra boost, kan du lokke din partner med på sex i det fri. Så er der en fræk motivation for at komme ud i naturen!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *